کلید تک پل یا یک پل، سادهترین و رایجترین نوع کلید برق است که در تمام ساختمانهای مسکونی، تجاری، مراکز اداری و… به کار میرود. اگر با این مفهوم به کلید تک پل نگاه کنیم، ممکن است احساس بیگانگی و ناآشنا بودن با این نوع کلید به عنوان یکی از تجهیزات برقی را داشته باشیم، اما در واقع آموزش نصب کلید تک پل سادهتر از این حرفهاست! شاید اغلب دروسی که در مدرسه خواندیم تا به حال آنچنان به کارمان نیامده باشند اما در مورد کلید تک پل اینگونه نیست. به خاطر میآورید درسی در کتاب علوم تجربی دبستان مربوط به مدارهای الکتریکی بود؟! شاید شما نیز جزء افرادی بودید که مدار الکتریکی را با یک کلید تک پل چراغ دار ساختید و به مدرسه بردید! حتم دارم این خاطره یکی از جذابترین تجارب دوران تحصیلتان بوده است!
خلاصه این همان کلید است که قصد داریم در مورد آن صحبت کنیم و مراحل آموزش نصب کلید تک پل را در ادامه شرح دهیم. بی شک این آموزش یکی از کاربردیترین، پایهای ترین و جذابترین آموزشهای نصب تجهیزات برقی خواهد بود. اگر شما هم علاقهمند هستید بیشتر در مورد کلید تک پل، کاربرد، انواع، چگونگی نصب و اجزای آن بدانید، با ما در این مقاله همراه باشید.
درباره قدم به قدم نحوه نصب کلید دو پل بیشتر بدانید!
کلید تک پل چیست و در کجا کاربرد دارد؟
به طور کلی کلید تک پل یا کلید یک پل، کلیدی است که در نقطهای وسط یک مدار، بین سیم و جریان الکتریکی موجود و مصرف کننده قرار میگیرد. این نوع کلید تقریبا در انواع ساختمانها و سیم کشیها کاربردی است و نصب آن نیز خیلی ساده و سریع در کمتر از یک ربع ساعت انجام میشود.
انواع کلیدهای تک پل به عنوان تجهیزات الکتریکی قطع و وصل جریان برق در روشنایی و نورپردازی ساختمان ها و دکوراسیون داخلی منازل و مراکز مختلف، قطع و وصل جریان برق مورد استفاده در کورهها، دفع زباله و… به کار گرفته میشوند. (در واقع کلید تک پل در مدارهای الکتریکی وظیفه قطع و وصل جریان برق را بر عهده دارد.)
بنابراین، با توجه به گستردگی استفاده از کلید تک پل و نقش پررنگ و اساسی که این نوع کلید برق در ادوات الکتریکی دارد، آموزش نصب کلید تک پل و کسب این مهارت میتواند بسیار کاربردی باشد و از هدر رفتن وقت و هزینههای نصب این نوع کلیدها برای منازل و محل کار و… جلوگیری کند.
نحوه نصب و تعویض کلید
آموزش نصب کلید تک پل به دو بخش اصلی آموزش نحوه سیم کشی کلید تک پل و نصب و تعویض کلید مربوط میشود. در تمام این مراحل، وسایل و ابزارآلات خاصی مورد نیاز است که در کنار دانش فنی و تخصص در برقکاری ضرورت دارند. این ابزارآلات معمولا در تمام امور برقی مربوط به کلید یک پل برق مشترک هستند.
پیش از اینکه به معرفی این ابزارآلات بپردازیم، شایان ذکر است که کار برق کاری حساس و نیازمند دانش فنی و مهمتر از آن عمل به توصیههای ایمنی است. هر چند که نصب و تعویض کلید تک پل جزء اقدامات برقی مقدماتی به حساب میآید اما سعی کنید پیش از این کار به کسب اطلاعات کافی در مورد کارهای برق و ایمنی حین کار بپردازید. (در این مقاله مختصرا به این موارد نیز اشاره خواهیم کرد.)
برای نصب یا تعویض کلید تک پل برق به چه ابزارآلاتی نیاز داریم؟
-
کلید تک پل
مسلما مهمترین چیزی که برای نصب کلید تک پل نیاز دارید، یک کلید یک پل با کیفیت است. توجه داشته باشید که کلیدهای تک پل متعددی با قیمتها و کیفیتهای گوناگون از برندهای مختلف در بازار وجود دارند. بهتر است فریب قیمت کم برخی برندهای بی کیفیت را نخورید و کلیدهای با کیفیت اما با کمی قیمت بالاتر را تهیه نمایید.
-
پیچ گوشتی
انواع دوسو یا مسطح و چهارسو پیچ گوشتی در مراحل میانی نصب کلید تک پل به کار میروند.
-
سیم لخت کن
سیم لخت کن یکی از مهمترین ابزارآلات در نصب کلید تک پل است. برای لخت کردن سر سیمها حتما از سیم لخت کن استفاده کنید تا آسیبی متوجه سیمها نشود.
-
چسب و نوار برق
در مراحلی برای اتصال و پوشاندن سیمها کاربرد دارند.
-
فاز متر
اهمیت بسیار بالایی دارد چرا که در شناسایی سیمهای فاز و نول نقش اصلی را بازی میکند.
-
مولتی متر
برای اندازه گیری جریان ولتاژ برق به کار میرود.
-
انبردست و دم باریک
از ضروریترین ابزارآلات نصب کلید تک پل هستند. انبردستهای ساده، دم باریک و ترکیبی در امور برقی مورد استفاده قرار میگیرند.
-
چسب و نوار برق
در مراحلی برای اتصال و پوشاندن سیمها کاربرد دارند.
-
فاز متر
اهمیت بسیار بالایی دارد چرا که در شناسایی سیمهای فاز و نول نقش اصلی را بازی میکند.
-
مولتی متر
برای اندازه گیری جریان ولتاژ برق به کار میرود.
چگونه در کمتر از 15 دقیقه کلید تک پل را نصب کنیم؟
برای نصب کلید تک پل کافیست ابزارآلات نامبرده در بخش قبل را فراهم کرده و مراحلی که در ادامه آمده است را دنبال کنید.
گام اول-جریان برق مدار را موقتا قطع کنید.
برای این کار به تابلو برق مربوطه مراجعه نموده و جریان برق را خاموش کنید. اگر پنل فیوز وجود دارد، اقدام به شناسایی فیوز کنترل کننده مدار مورد نظر کرده و از این طریق جریان برق را متوقف کنید.
گام دوم-از وجود یا عدم وجود جریان برق اطمینان حاصل کنید.
هم پیش از قطع جریان برق و هم پس از آن باید با یک تستر ولتاژ الکتریکی از وجود یا عدم وجود جریان برق در مدار مطمئن شوید.
گام سوم-سیمهای فاز و نول را شناسایی کنید.
با کمک فاز متر سیمهای فاز و نول وارده به کلید را شناسایی نموده و کلید تک پل را در راستای سیم فاز قرار دهید.
در گامهای بعدی نیاز است با دانش تخصصی برقی درپوشهای مربوطه را باز کرده و سیمهای مورد نیاز را متصل کنید.
توجه داشته باشید مواردی که در اینجا آوردیم نکات جزئی در نحوه نصب کلید تک پل هستند. برای نصب دقیق و اصولی کلید تک پل باید علم و مهارت لازم جهت امور برقی را داشته باشید.
کلام پایانی
در این مطلب سعی کردیم به طور دقیق و کاربردی به بررسی کلید یک پل و نکات مهم و آموزش نصب کلید تک پل بپردازیم. توصیه میشود اگر مهارت کافی در انجام امور برقی را ندارید، تعویض و نصب کلید یک پل را به تکنیسین ها و متخصصان مجرب این حوزه بسپارید.