این روزها تصور زندگی بدون برق حتی برای مدتی کوتاه برای اکثر ما غیر قابل تحمل است. همه ما به نوعی به وسایل برقی وابسته هستیم. حالا فکر کنید به یک کشور خارجی سفر کرده و درباره پریزهای برق آن اطلاعات کافی ندارید و در استفاده از وسایل برقی مانند گوشی موبایلتان دچار مشکل شده اید. پریزهای برق در کشورهای مختلف یکسان نیستند و استانداردهای پریز برق در جهان در هر کشوری متفاوت است.
چنانچه بخواهیم این مشکل را حل کنیم دو راه پیش روی ماست. یک راه این است که بخش اصلی دو شاخه را قطع کنید و آن را با استاندارد کشور خودتان جایگزین کنید و راه دوم این است که برای تبدیل دوشاخه برق از یک آداپتور استفاده کنید. ممکن است خرید دو شاخه یا آداپتور برای وسایل کار ساده ای به نظر برسد اما در بیشتر مواقع می تواند بخشی از مشکل را حل کند. به دلیل اینکه قادر نیست اختلاف ولتاژ احتمالی را از بین ببرد. به عنوان مثال اگر یک دستگاه برای استفاده در کشور ژاپن طراحی شده ممکن است در صورت اتصال به یک پریز اروپایی آتش بگیرد.
برای جلوگیری از این گونه مشکلات با الکترو هوشیار در این مطلب همراه شده تا با استانداردهای پریز برق در جهان آشنا شوید.
درباره درجه حفاظت یا استاندارد IP بیشتر بدانید!
استانداردهای پریز برق در کشورهای مختلف جهان
اکثر کشورهای جهان تمایل دارند پریز و دوشاخه مخصوص به خود را تولید کنند. در ادامه مطلب انواع پریزهای برق را از نظر استاندارد بررسی می کنیم.
پریز نوع A
این مدل بیشتر در کشورهای آمریکا، کانادا و مکزیک استفاده می شود. دارای دو پین بوده و اندازه سوراخ های ورودی آن با یکدیگر تفاوت دارد. این پریزها از سال 1965 به بعد دیگر مجوز استفاده نگرفتند اما در برخی از ساختمان های بسیار قدیمی هنوز مشاهده می شوند.
پریز نوع B
این مدل نیز بیشتر در ایالات متحده، کانادا و ژاپن مورد استفاده قرار می گیرد و از نظر ساختاری مشابه پریز نوع A است اما مدل B دارای پین زمین نیز هست. این پریزها بدون عایق بوده و بسیار خطرناک به حساب می آیند.
پریز نوع C
پریز نوع C یکی از کاربردی ترین نوع پریزها است که در اکثر کشورهای اروپایی مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل دو ورودی دارد و بدون پین زمین است.
پریز نوع D
این مدل بیشتر در هند و نپال استفاده می شود. شامل سه پین بوده و قادر به پشتیبانی از ولتاژهای 220 تا 240 ولت است.
پریز نوع E
مدل E اکثرا در کشورهای فرانسه، تونس، مراکش، بلژیک و لهستان استفاده می شود. این مدل نیز دارای دو پین است و از ولتاژهای 220 تا 240 ولت پشتیبانی می کند.
پریز نوع F
از این مدل عموما در کشورهایی مانند آلمان، هلند، فنلاند، اسپانیا و سوئد استفاده می شود. طراحی این پریز به پس از جنگ جهانی اول در آلمان باز می گردد و مخترع آن آلبرت بوتنر است. این مدل تقریبا مشابه مدل C است و تنها تفاوت بین آن ها گرد بودن این پریز است.
پریز نوع G
ظهور این پریزها به سال 1946 بر می گردد. نوع G سه پین به شکل مستطیل دارد و در کشورهای انگلستان، مالزی، سنگاپور و ایرلند استفاده می شود و دارای پین اتصال به زمین است.
پریز نوع H
این مدل در فلسطین و اسرائیل استفاده می شود. قطر این پریز 4.5 میلی متر و طول آن 19 میلی متر است. پریزهای نوع H دارای سه پین و همچنین پین اتصال به زمین هستند.
پریز نوع I
این مدل پریز، دو تیغه مسطح دارد که ضخامت های این تیغه ها 1.6 میلی متر است و از آن بیشتر در کشورهایی مانند آرژانتین، چین و نیوزیلند استفاده می شود. این نوع نیز دارای سه پین است.
پریز نوع J
کشورهایی که از این نوع پریزها استفاده می کنند سوئیس و لیختن اشتاین هستند. این مدل بیشترین شباهت را به نوع C دارد و دارای پین اتصال به زمین است.
پریز نوع K
نوع K در گرینلند و دانمارک استفاده می شود. اگر این مدل با نوع F و E اتصال داشته باشد به قطعه الکتریکی آسیب می رساند.
پریز نوع L
این پریز در چین و ایتالیا استفاده می شود. پریز 10 آمپر این مدل با پلاگ های L و C و پریز 16 آمپر آن با پلاگ های نوع L سازگار هستند.
پریز نوع M
این نوع پریز به صورت انحصاری در آفریقای جنوبی استفاده می شود که شباهت زیادی به پلاگین هندی دارد اما پایه های این مدل بزرگ تر بوده و ورودی پین ها دارای روکش های عایق بندی شده است.
پریز نوع N
این مدل پریز از دو پایه و یک پایه اتصال به زمین تشکیل شده است و در کشورهای برزیل و آفریقای جنوبی مورد استفاده قرار می گیرد و با پلاگ نوع N و C سازگاری دارد.
پریز نوع O
این نوع، مخصوص کشور تایلند است و دارای سه پین و پین متصل به زمین است. مدل O با پلاگ های C سازگار است و از جریان 16 آمپر پشتیبانی می کند.