یکی از ضروریترین بخشهای ساخت و ساز یک ساختمان، کلید و پریز برق و انشعاب گرفتن از آنها است. افراد بسیاری تصور میکنند که نصب پریز، کار بسیار آسانی است. اما هنگام نصب کلید و پریز و یا انشعاب از کلید برق باید نکات بسیار مهمی را رعایت کنیم تا مشکلی ایجاد نشویم. از طرفی به علت بالا رفتن تنوع وسایل برقی و استفادهی روزمره از آنها تعداد کلیدها و پریزها نیز افزایش یافته است. در ادامه روش انشعاب گیری از کلید برق را بررسی می کنیم.
اگر بخواهیم درباره انشعاب از کلید برق بدانیم در ابتدا باید این نکته را در نظر بگیرید که چند شاخگی از کلید برق از لحاظ مهندسی کار صحیحی نیست. زیرا جهت امنیت بالا باید کلید برق و پریز از هم جدا باشند. سطح مقطع سیم در کلیدهای داخل ساختمانهای اداری و مسکونی ۱٫۵ و در پریزها ۲٫۵ است.
ایجاد روشنایی از طریق سیم فاز تامین و آن را کنترل میکند. به همین دلیل نباید سعی کرد که از دو سر یک کلید دو پل یا تک پل برای پریز برق انشعاب گرفت. اما به راحتی از جایگاه کلید برق انشعاب گرفت. زیرا امنیت آن نسبتا بالا است. بر اساس روش طراحی مهندسی کلید برق و پریز میتوان گفت که در قوطی کلید یکی از سیمها همواره فاز است که به علت داشتن برق باید برای پیدا کردن آن از فازمتر استفاده کرد. بعد از اینکه سیم فاز را یافتیم، سیم نول نیز به راحتی مشخص میشود.
همچنین در داخل قوطی کلید سیمهایی وجود دارند که کاملا به هم متصل هستند. ممکنه اتصال سیم ها مانع بستن کلیدها شوند. از این رو چنین سیمهایی را در داخل لولههای برق قرار میدهند تا مزاحمتی برای انشعاب از کلید برق و پریز ایجاد نکنند. به راحتی با دانستن محل فاز و نول میتوان از کلید برق انشعاب گرفت و آن را به پریز برق متصل کرد. از این رو میتوان با رعایت اصول مهندسی و دقت به نکات مهم، انشعاب گیری از کلید برق را به صورت کاملا امن انجام داد.
روش های مختلف انشعاب گیری
انشعاب از کلید برق معمولا از طریق روشهای گوناگونی صورت میگیرد.یکی از مکانیسمهای انشعابی سیم، اتصال سه سیم برق به کمک کانال به یکدیگر است. همچنین میتوان با اتصال انشعابی از نوع لحیم کاری، هویه و یا حوضچهی قلع نیز اتصالات را ایجاد کرد.
راهنمای روش انشعاب گیری از کلید برق
ابتدا برای انشعاب گیری از کلید برق، باید بلد باشید که نصب پریز را انجام دهید و از پریز برق دیگری انشعاب بگیرید. باید بدانید که تحمل خط مدار ساختمانی که قرار است از پریز برق ساختمان انشعاب بگیرید چقدر است زیرا در صورتی که تحمل انشعابات جدید را نداشته باشد انشعاب جدید شما دچار اتصال خواهد شد و مشکلات زیادی را برای سیم کشی ساختمان ایجاد خواهد کرد. برای مثال اگر از مداری که همواره تحت فشار است یا وسایل برقی با قدرتی مانند وسایل آشپزخانه به آن متصل است انشعاب گرفت قطعا قدرت تحمل و رساندن ظرفیت لازم را نخواهد داشت.
درون تمامی پریزهای برق دو عدد پلاتین فلزی قرار دارد که سیمهای نول و فاز به آنها متصل هستند. در صورتی که پریز دارای ارت باشد از پلاتین دیگری برای متصل کردن سیم ارت به آن نیز استفاده خواهد شد.
برخی نکات باقی مانده:
جهت چند شاخگی کلید برق و سربندی سیمها همواره باید توجه کرد که عایق را از کمر سیمها برداشت. این کار باید بدون لطمه به فاز و نول صورت بگیرد. مرحله ی بعدی لخت کردن دو سر سیمهای جدید است. باید فاز و نول را مشخص کرده و به سیمهای جدید گره زد. محل اتصال سیمها را با چسب به صورت کاملا محکم پوشاند تا در اثر تماس با آنها آسیبی به انسان نرسد.
پس از اتصال سیمها به هم دیگر جهت چند شاخگی کلید برق، اکنون دارای دو سیم فاز و نول جدید در داخل پریز هستید. پس از اینکه مراحل را جهت نصب پریز جدید طی شد. باید سیمهای فاز و نول را در داخل قوطی کناری قرار دهید. به این نکته توجه داشته باشید که اگر ساختمان مورد نظر شما دارای سیم ارت باشد روش انشعاب گیری از پریز تفاوت خواهد داشت و هنگام انشعاب گیری باید سیم ارت را نیز در نظر گرفت. در آخر نیز باید سیمهای برق چند شاخه را از داخل قوطی پریز دوم به پیچهای درون پریز متصل کنید تا نصب پریز شما کامل صورت گیرد.
نکات مهم در انشعاب گیری
هنگام انشعاب گیری از کلید برق حتما دقت کنید که عملیات انشعاب گیری از کلید برق منطقی است یا نه؟ همچنین راههای دیگری را نیز باید در نظر بگیرید و در صورتی که بتوانید از طریق راه کارهای دیگر نیاز خود را برطرف کنید در این صورت بهتر است تصمیم خود را در خصوص انشعاب گیری تغییر دهید.
همچنین باید هنگام افزایش کلید و پریز، چه از نوع روشنایی و چه از نوع پریز حتما به کاربر و قابلیت تحمل خط دقت کنید. تا باعث ایجاد خطر و آسیب به افراد یا سیم کشی ساختمان نشود. چند شاخگی پریز و کلید را نیز جدی بگیرید. در هر حالتی به تطبیق کاربرها با سیمهای مصرفی نیز دقت کنید.
کلام پایانی
برای چند شاخگی کلید برق ابتدا مطمئن شوید، که تنها راه رفع نیاز شما افزودن و چند شاخگی کلید برق است، یا روشهای دیگری نیز وجود دارند. برای مثال برای افزایش پریز برق یک سه راهی بکار گرفت. می توان یک سه راهی قابل اطمینان، بدون لطمه به مدار سیمکشی ساختمان ایجاد کرد. حتی در بحث ایجاد روشنایی نیز میتوان جهت اضافه کردن نور و افزایش روشنایی به راحتی از لامپی استفاده کرد که قابلیت تغییر کیفیت و وات روشنایی را داشته باشد و نیاز مورد نظر را تامین کند. با توجه به نکات مذکور در این مطلب به چگونگی چند شاخگی کلید برق به طور کامل پی برد.