همانطور که می دانید محافظ برق از مهم ترین تجهیزات هر خانه است. چرا که کلید، محافظت از وسایل برقی در برابر نوسانات جریان برق است و با محافظت از این وسایل باعث کاهش خطرات احتمالی و هزینه ها میشود. پیش از آنکه به مبحث چگونگی عملکرد محافظ برق بپردازیم بهتر است کمی با نوسان یا شوک الکتریکی آشنا شویم.
نوسان یا شوک الکتریکی به مفهوم کاهش یا افزایش میزان جریان برق است که دلایل مختلفی مثل بارش باران، رعد و برق و … می تواند باعث وقوع نوسانات شود.
درباره تعمیر محافظ برق خانگی بیشتر بدانید!
زمانی که شوک یا نوسان برق ایجاد می شود
وقتی که ولتاژ از حد معمولی بالاتر برود به معنای ایجاد شوک است. به عنوان مثال زمانی که در یک لوله آب، فشار آب از یک حدی بالاتر رود باعث ترکیدگی لوله می شود. سیم های داخلی ساختمان نیز شامل این موضوع می شود. اگر ولتاژ سیم از حد نرمال بالاتر برود باعث بروز شوک در جریان الکتریکی، و بالاتر رفتن درجه حرارت در سیم و آتش سوزی می گردد.
با این توضیحات می توان گفت وظیفه اصلی محافظ برق، شناسایی ولتاژ زیاد و منحرف نمودن جریان اضافی به سیم است. با استفاده از محافظ برق، از وسایل برقی خود محافظت کرده و مانع از سوختن آن ها یا ایجاد آتش سوزی می شویم. به ویژه زمانی که صحبت از وسایل الکتریکی گرانقیمت مانند یخچال، تلویزیون و ماشین لباسشویی باشد.
نحوه عملکرد محافظ برق
محافظ های ولتاژ با منتقل کردن ولتاژهای اضافی به زمین از وارد شدن ولتاژهای زیادی به دستگاههای الکتریکی جلوگیری می کنند و از لوازم برقی در برابر نوسان های جریان محافظت می کنند.
محافظ ولتاژ میان جریان ورودی و دستگاه قرار گرفته و در زمان ایجاد شوک الکتریکی، جریان را قطع کرده و از اثر گذاری این شوک روی لوازم برقی جلوگیری می کند. زمانی که شاخصه های جریان به حالت عادی برگردند، محافظ دیگر مانع عبور جریان نمی شود و دستگاه مجددا شروع به کار می کند.
درباره تنظیم زمان روشن شدن در محافظ برق بیشتر بدانید!